Опело В Храм „Св. Седмочисленици“

църквата Свети Седмочисленици в СофияХрамът „Св. Седмочисленици“ е една от най-представителните и красиви църкви в нашата столица. Нейната история започва през XVI век, когато София е един от важните градове на Османската империя в Европа.

Сградата е издигната през 1528 г. като джамия от прочутия османски архитект Коджа Мимар Синан ага, за когото се предполага, че е от малоазийско християнско семейство. Джамията се нарича „Коджа дервиш Мехмед паша“ и Синан я построява по заповед на султан Сюлейман Великолепни или Законодателя. Тя е наречена на името на великия везир Соколлу Мехмед паша. Площта, върху която се разполага джамията, е принадлежала на Рилския манастир и е имало метох. Трябва да се подчертае, че мястото се свързва с много стари християнски традиции. Така при разкопки през 1901 г. са открити останките на стар християнски храм от V-VI век. От своя страна пък тези християнски традиции стъпват върху още по-стари езически култове на античността, като според археологическите проучвания християнската църква от V-VI век е била построена върху светилище на Асклепий, който в древногръцката митология е известен като бог-лечител.

Джамията, построена от Синан става прочута с името Черната джамия. Причина за това наименование е тъмния гранит, от който е направено минарето й.

След Освобождението Джамията Е Преустроена В Църква

През ХIX век София е жертва на много силно земетресение. Минарето на джамията се срутва и тя е изоставена. След Освобождението на България през 1878 г. сградата е използвана за военен склад, а по-късно за затвор. В началото на ХХ век вярата се връща в някогашната джамия, която между 1901 и 1903 г. е преустроена в църква. Храмът е осветен на 27 юли 1903 г. Тази дата е определена от Българската православна църква за Ден на успението на Свети Климент Охридски и Ден на Светите Седмочисленици — Светите светии Кирил и Методий и техните ученици и последователи Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Именно този ден се чества и като храмов празник на църквата „Св. Седмичисленици“.

При реконструкцията на джамията в църква е съборено минарето от черен гранит. Отива си и медресето, намиращо се на мястото на днешната градинка пред църквата и са достроени ъгловите куполи, камбанарията и нартекса. Проектът за преустройството е на архитектите Йордан Миланов и Петко Момчилов. Иконостасът в църквата е дело на дебърски майстори от рода Филипови. В двора на църквата, е погребан Петко Каравелов, Той е брат на писателя Любен Каравелов и баща на Лора Каравелова – съпруга на поета Яворов. Петко Каравелов е сред най-изтъкнатите български след-освобожденски политици. Той един от водачите на Либералната партия, а по-късно на Демократическата партия. Неколкократно е министър-председател. На този пост той изиграва ключова роля в постигането на един от най-големите политически успехи в новата история на страната ни – Съединението на България. До Петко Кравелов почива съпругата му – Елена Каравелова, която в продължение на десетилетия е сред най-влиятелните жени в България. Гробът им се намира зад църквата.

Опело В Църквата Св. Седмочисленици

Църквата „Св. Седмочисленици“ се намира в центъра на нашата столица. Тя е разположена в малката, но знакова за София градинка между улиците „Цар Иван Шишман“, „Граф Игнатиев“, „6-ти септември“ и „Генерал Паренсов“. Траурна агенция „Кипарис“ организира и извършва църковни опела в храма, който със своето местоположение и история е изключително удачно място за тези обреди. Широкият парк и пешеходната зона предполагат възможност за събиране на много хора в района на църквата. Сградата на църквата също предоставя достатъчно пространство, за да се съберат вътре всички опечалени и гости. Под купола на храма може да се използват големите маси, предназначени за подредбата на комплектите за раздаване. Свещенослужителите са едни от най-почитаните и уважавани духовни лица в София. Именно тях най-често виждаме по телевизията при опелата на известните личности на България.

Обичайно е опелата да се извършват от трима свещеници, което се среща рядко и придава нужната тържественост на церемонията. Всичко това се допълва от професионален църковен хор.

Повече Информация За Храма Може Да Намерите В:

Официалния сайт на храма Св. Седмочисленици
Страницата на храма в Уикипедия

Прочетете повече за агенция Кипарис и предлаганите от нея траурни услуги като транспортиране на покойник.

Автор: Капитанов

Здравейте, казвам се Иларион Капитанов и съм основател на траурна агенция Кипарис. Създадох този блог, за да помогна на хората да намерят достоверна информация за погребалните услуги, обреди и Български обичаи черпейки от своя професионален опит като собственик на погребално бюро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *