Архангелова Задушница – Какво Трябва Да Знаем

жито и погача

погача за архангелова задушница

Архангеловата задушница е една от трите най-големи задушници и е известна като Велика задушница. Тя е наричана също така Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше. Архангелова задушница ни припомня за грижите на божиите ангели за покойниците, за душите на най-близките ни, които са напуснали този свят. Наред с това Архангелова задушница е специално посветена на загиналите воини. Ето защо понякога се нарича и „мъжка задушница“.

Архангелова задушница се отбелязва в първата събота преди големия православен християнски празник Архангеловден. Причината за това е, че събота е отредена за ден на покойниците.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите. Хората се молят за душата на мъртвите и палят свещи. Както е известно, свещта е символ на нашата вяра, докато пламъкът олицетворява безсмъртието на душите.

На задушница се посещават гробовете на близките. Съответният гроб се почиства, украсява се с цветя и се прекадява с тамян. Тамянът символизира искрената, идваща от душата молитва, а цветята – благостта и добродетелите на починалия. Според някогашните традиции най-възрастната жена е напръсквала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино е започвал от мястото, където се намира главата на покойника като в посока наляво се се правили три кръга по края на гроба.

Трапезата На Архангеловден

Подобно и на другите задушници, на Архангелова задушница се правят общи трапези. Тъй като Архангелова задушница е последната за годината задушница, затова на общата трапеза в гробищния парк се подреждат седем различни ястия (най-добре би било между тях да има и такива, които са любими на починалия). Идеята е седемте различни ястия да „чуят“ образно казано благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се поставя върху земята, а първата глътка от ритуалното вино се изсипва на земята и се споменават починалите с думите „Бог да прости“. Традицията повелява да се раздава храна. Раздавката на Архангелова задушница може да включва сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Християнското чувство за съпричастност и солидарност допринася за това, че освен на близките, храна се раздава и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати. В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

За улеснение на своите клиенти Траурна Агенция Кипарис дава възможност за поръчка на телефон 02 846 55 24

  • Ритуални жито и погача
  • Готови комплекти за раздаване
  • Жито в плик (жито, стафиди, лимонова кора, канела, галета и пудра захар)
  • Прибори за раздаване и всякакви аксесоари, свързани с ритуалната дейност

 

При нужда Траурна Агенция Кипарис поема организацията на погребение или кремация, транспорт в страната или в чужбина. Едно позвъняване на тел. 02 846 55 24 стартира дейността на екип от специалисти, които ще Ви отменя в много дейности, свързани с организацията и извършването на траурната церемония. Ще Ви подскажат лекия начин за преодоляването на бюрократичните бариери и не на последно място няма да просят натрапчиво пари от Вас.

Автор: Капитанов

Здравейте, казвам се Иларион Капитанов и съм основател на траурна агенция Кипарис. Създадох този блог, за да помогна на хората да намерят достоверна информация за погребалните услуги, обреди и Български обичаи черпейки от своя професионален опит като собственик на погребално бюро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.