IN MEMORIAM. Атанас Свиленов (1937-2015)

IN MEMORIAM. Атанас Свиленов (1937-2015)

На 78-годишна възраст ни напусна големият български интелектуалец Атанас Свиленов.

Атанас СвиSvilenov_A_1937_2015ленов Митрев бе знаков български кинокритик, литературен историк, изкуствовед и журналист. През годините той бе главен редактор вестниците „Литературен форум“ и „Демокрация“, бил е директор на Българската национална филмотека, както и на филмотечния архив в БНТ.

Атанас Свиленов е роден на 18 ноември 1937 г. в София. През 1957 г. завършва гимназия, а шест години по-късно се дипломира Славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи като редактор в Българска национална филмотека (1966 г.), в сп. „Пламък“ (1967 г.), в културния отдел на в. „Земеделско знаме“ (1970-1975 г.). Редактор е в отдел „Критика“ на в. „Литературен фронт“ (1976-1990 г.), след промените е водещ на предаването за култура на БНТ „Форум“.

Член на Съюза на българските писатели.

Автор е на 20 книги и стотици публикации за кино, литература, музика и естетиката.

Благодарение на богатата си ерудиция и лична харизма Атанас Свиленов остава ярка следа в български културен живот през последните над 50 години.

Смъртта на Атанас Свиленов е тежка загуба за българската култура.

Поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се състои в събота на 5 декември, от 13 часа, в църквата „Света София“.

Кипарис траурна агенция София поднася своите най-искрени съболезнования на близките на Атанас Свиленов.

Автор: Капитанов

Здравейте, казвам се Иларион Капитанов и съм основател на траурна агенция Кипарис. Създадох този блог, за да помогна на хората да намерят достоверна информация за погребалните услуги, обреди и Български обичаи черпейки от своя професионален опит като собственик на погребално бюро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *