Сръбските войнишки гробища в София

Сръбските войнишки гробища в София представляват интересно място на паметта за Първата световна война. Те се намират в Централния софийски гробищен парк. Днес са добре поддържани. Към тях има и указателни табели, така че не е трудно да бъдат намерени.

Сръбските войнишки гробища общ изглед

Възникване на сръбските войнишки гробища

По време на Първата световна война в България има десетки хиляди сръбски военнопленници и интернирани лица от сръбските територии, които България заема. Този въпрос не е добре проучен в историографията. Със сигурност, обаче, немалко от тях умират в страната. Ето защо след края на Първата световна война започват преговори между София и Белград за създаване на сръбски военни гробища в България. Един от резултатите от тези преговори е създаването на Сръбското войнишко гробище в София. Те са направени през 1918 г. По-късно българите успяват да убедят сръбската страна да се ексхумират всички сръбски покойници на територията на страната и да се препогребат в София. Във връзка с видимото подобрение на отношенията между Царство България и Кралство Югославия след 1934 г., през 1936 г. това е договорено, но няма време да се изпълни. Избухва Втората световна война и сръбските гробове из страната остават без поддръжка.

Сръбските войнишки гробища надпис сръбски
Сръбските войнишки гробища, вход със сръбски надпис
Сръбските войнишки гробища надпис български
Сръбските войнишки гробища, вход с български надпис

Съдбата на гробищата през годините

В сръбските войнишки гробища в София са погребани загинали сръбски войници в Балканските войни (1912-1913), военнопленници и интернирани по времето на Първата световна война (1915-1918). Реално има и починали през 1919 г. Площта на мемориалния комплекс е 1200 кв. м.

В началото има 480 гроба с дървени кръстове. През 1923 г. мемориалният комплекс е в много лошо състояние, разграбен от софийската беднота. Благодарение на сръбския поет Милан Ракич, който е посланик в София, са събрани данни за погребаните. Броят на погребаните нараства до 638. Събрани са и сериозни средства за нов облик на мемориалния комплекс. Той е открит през 1928 г. на Видовдан, т.е. 28 юни. Проектът е на белградския архитект Душан Миросавлевич. Оттогава датира и днешният облик на сръбското войнишко гробище. След това няколко пъти мемориалният комплекс е реновиран. Сръбското посолство в София редовно полага венци и организира възпоменателни церемонии.

Сръбските войнишки гробища паметник
Паметникът на гробищата
Сръбските войнишки гробища посвещение
Надписът посвещение върху паметника и част от имената на покойниците
Сръбското войнишко гробище имена
Част от имената на покойниците, близък план
Сръбски военни гробища още имена
Имена на покойниците – близък план

Снимки: Траурна Агенция Кипарис

Автор: Капитанов

Здравейте, казвам се Иларион Капитанов и съм основател на траурна агенция Кипарис. Създадох този блог, за да помогна на хората да намерят достоверна информация за погребалните услуги, обреди и Български обичаи черпейки от своя професионален опит като собственик на погребално бюро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *