Румънските войнишки гробища

Румънските войнишки гробища в София, както и сръбските.  представляват интересно място на паметта за Първата световна война. Те се намират в Централните софийски гробища. Днес са сравнително добре поддържани. Както и към сръбските. така и към тях има и указателни табели, така че не е трудно да бъдат намерени.

Румънските войнишки гробища – кратка историческа справка

„Гробищата на героите в София“ са едни от осемте румънски войнишки гробища в България. Техен списък може да видите на официалния сайт на румънската Национална служба за отдаване на почит на героите (ONCE).

Изглежда, че румънските войнишки гробища в София са създадени през 1920 г. от румънската общност в София. Според един съвременен източник – lista-prizonierilor-romani-sofia-bulgaria в тях са погребани 253 войника, загинали в Български плен. Същевременно съществуват сведения, че става дума за 400 войници, загинали в резултат на Втората балканска война и Първата световна война.

В румъснкото военно гробище е построен възпоменателен паметник. Той стъпва върху обща гробница. Изработен е от масивен каменен блок, имащ формата на обелиск. Отгоре е монтиран орел, който държи в ноктите си лавров венец.
Гробището на румънски герои в София е възстановено с финансовия помощ на Национална служба за отдаване на почит на героите (ONCE).

В заключение припомняме стиховете на големия български поет Димчо Дебелянов:

Той не ни е вече враг

– живите от враговете

бурна ги вълна помете

нейде към отсрещний бряг.

Ето, в хлътналия слог

легнал е спокойно бледен

с примирена скръб

загледан в свода ясен и дълбок.

И по сивата земя,

топлена от ласки южни,

трепкат плахи и ненужни

с кръв напръскани писма.

Кой е той и де е бил?

Чий го зов при нас доведе,

в ден на вихрени победи

да умре непобедил?

[…]

И нима под вражи стяг

готвил е за нас пощада?

– Не, той взе що му се пада,

мъртвият не ни е враг!

Галерия

По-надолу ви представяме снимки, показващи днешното състояние на гробищата.

Автор: Капитанов

Здравейте, казвам се Иларион Капитанов и съм основател на траурна агенция Кипарис. Създадох този блог, за да помогна на хората да намерят достоверна информация за погребалните услуги, обреди и Български обичаи черпейки от своя професионален опит като собственик на погребално бюро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *