Гробът на Марин Дринов

Гробът на Марин Дринов се намира в София. Целта на тази кратка справка е да представи състоянието, в което той се намира днес.

Марин Дринов е роден през 1838 г. в град Панагюрище, по онова време все още в Османската империя. Умира през 1906 г. град Харков, който тогава се намира в Руската империя. Дринов е считан за един от основоположниците на научната българска историография. Голяма част от изследователската си дейност Марин Дринов извършва в Русия. Наред с ключовата си роля в формирането на модерната българска наука, Дринов е и активен участник в първите стъпки по изграждането на новата българска държавност в периода 1877-1879 г. Тогава той е важна част от т.нар. Временно руско управление. Първоначално съветва Царя-Освободител Александър II. Между 1878 и 1879 г. Марин Дринов вече завежда Отдела за народното просвещение и духовните дела в рамките на Временното руско управление на България. Това е първообразът на бъдещето българско Министерство на просветата. В този период Дринов участва активно в изграждането на държавното устройство на Третата българска държава. Марин Дринов е дин от съставителите на Търновската конституция. По негово е предложение София е определена да стане новата столица на възстановената Българска държава.

Гробът на Марин Дринов

Марин Дринов умира в Русия, но е погребан в Централния софийски гробищен парк. Гробът му е в Парцел N 44, където вечен мир са намерили някои от най-видните дейци на българското предприемачество, политика, военно дело, но най-вече на науката и културата. Нека посочим само имената на колоси в националния ни духовен живот като Кръстьо Сарафов (1876-1952), Лазар Добрич (1881 -1970), Константин Кисимов (1897-1965), Панчо Владигеров (1899 -1978), Лео Конфорти (1911 -1970), Маргарита Дупаринова (1921-2005), Апостол Карамитев (1923 -1973), Григор Вачков (1932-1980) и много други.

Преди няколко години, по-точно през 2016 г. по инициатива на Траурна агенция Кипарис списание Анамнеза засне тогавашното състояние на гроба на големия български историк. Поради нерадостното му състояние тогава се ограничихме с публикуването само на една снимка, която може да видите в сайта ИСТОРИЧЕСКИ ПОРТАЛ. На снимката се виждат традиционните за гробищата безобразия – откраднати метални букви, разкъртени плочи, мърсотия и т.н. Миналата седмица Траурна агенция Кипарис отново засне актуалното състояние на гроба и приятно се изненада от подобренията. Гробът на Марин Дринов е почистен, плочите са ремонтирани, буквите са възстановени. По-надолу публикуваме снимките.

Гробът на Марин Дринов – сн. Траурна агенция Кипарис, вляво от него се вижда масивната семейна гробница-мавзолей на Яблански – Паница.
Гробът на Марин Дринов
Възстановеният гроб – сн. Траурна агенция Кипарис.
Гробът на Марин Дринов
Далечен план към гроба – сн. Траурна агенция Кипарис.
Гробът на Марин Дринов
Още един панорамен план – сн. Траурна агенция Кипарис.
Гробът на Марин Дринов
Гробът на големия историк на фона на гробницата на Яблански – сн. Траурна агенция Кипарис
Гробът на Марин Дринов
Още един близък план към вече добре подържания гроб – сн. Траурна агенция Кипарис.

Автор: Капитанов

Здравейте, казвам се Иларион Капитанов и съм основател на траурна агенция Кипарис. Създадох този блог, за да помогна на хората да намерят достоверна информация за погребалните услуги, обреди и Български обичаи черпейки от своя професионален опит като собственик на погребално бюро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.