ПОГРЕБАЛНА АГЕНЦИЯ: ЕЖЕДНЕВИЕ

Фотографът Скот Палмър израства в Гоури, щата Айова, САЩ. Като малък той често е воден на училище с катафалката на семейството си, което притежава погребална агенция. Смъртта е част от ежедневието му.

„За мен  погребалната агенция се превърна във втори дом, чувствах се доста комфортно в него“, казва през 2011 г. 34-годишният днес фотограф. В произведенията на Палмър, посветени на ежедневието на погребалната агенция, има някаква дълбока и очарователна красота. Неговите фотографии притежават необяснима тържественост, която ни кара да ги гледаме. Тя привлича погледите ни, дори когато искаме да отвърнем очи. Чрез специфичното си осветление Палмър въздига смъртта. Проектът му „Възпитани от смъртта“ не е натрапчив. Изглежда като факт, без емоции, чувства и съмнения. Просто факт. „Разбира се, първата реакция на хората около вас е шок“, казва Палмър. „Но почти веднага след това идва любопитството.“

Ежедневието на една погребална агенция съпътства бита на хората всеки ден. Но хилядите трудещи се в това поприще вършат работата си деликатно. Те не се натрапват във фокуса на общественото внимание. Гледат да решават професионалните проблеми без да ги превръщат в скандал. Ето защо фотографския проект на Скот Палмър е толкова ценен. Той отлично представя трудната, но спокойна работа, характеризираща една погребална агенция. Снимките му отразяват ежедневните дейности, които съпътстват  пътя на хората към отвъдното. На снимките виждаме групата, отговаряща за балсамирането. Виждаме колекцията от старинни бутилки с препарати, която изразява отношението към традициите в погребалната дейност. Фотографският проект също така се фокусира върху служителите в погребалната агенция. Това едва ли е случайно. Хората са най-важния капитал във всяка една фирма или институция.

Източник: https://bigpicture.ru/?p=135563

Погребална агенция
Погребална агенция – три поколения в това поприще

Три поколения в една семейна погребална агенция: дядото на фотографа Скот Палмър, неговият баща и сестра му. Източник: https://bigpicture.ru/?p=135563

Автор: Капитанов

Здравейте, казвам се Иларион Капитанов и съм основател на траурна агенция Кипарис. Създадох този блог, за да помогна на хората да намерят достоверна информация за погребалните услуги, обреди и Български обичаи черпейки от своя професионален опит като собственик на погребално бюро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *