Ковчег и сандъче в САЩ

Ковчег(coffin) и сандъче (casket) са двете различни неща, които предлагат траурните агенции в САЩ.

Сандъче и ковчег – каква е разликата?

Най-очевидната разлика е външният им вид: сандъчетата и ковчезите са оформени по различен начин.

Сандъче

Когато повечето хора САЩ си представят погребение, те виждат сандъче. Това е така, защото сандъчето се използва в повечето погребения в САЩ. Следователно разликата между „сандъчето“ и „ковчег“ е особено важна за семейства, които живеят в САЩ.

Сандъчето е специално проектирана кутия, направена за тялото на покойник. Обикновено се използва по време на погребение за излагане на тялото на починалия. След това, ако семейството не е избрало кремация, ковчегът с тялото, се спуска в земята по време на погребалната церемония.

По правило сандъчето според американските стандарти е правоъгълно. От двете му страни има метални тръби, с помощта на които да се пренася.

Днес сандъчетата са много по-популярни в САЩ от ковчезите. Самият термин се налага от втората половина на ХIX. Тогава собствениците на траурни агенции започват да използват „сандъче“ като начин да смекчат терминологията си и да създадат някак си повече нежност в общуването с близките на опечалените членове на семейството. Това е така, защото на английски думата „casket“ се всъщност се използва в смисъла на „ковчеже за скъпоценности“.

Любопитна подробност е, че днес в  САЩ „сандъче“ може да се поръча дори в някои супермаркети от вида „склад за търговия на дребно“ като КОСТКО.

Ковчег и сандъче
Ковчег и сандъче. В САЩ сандъчето по правило е с правоъгълна форма.

Ковчег

В САЩ по правило ковчезите имат шестоъгълна форма. В горната си част са по-широки, отколкото в долната. Това са големите външни разлики с т.нар. „сандъчета“.Обикновено в уестърните, когато действието се развива през XIX, публиката вижда именно ковчези.

Ковчег. В САЩ той има шестоъгълна форма.

Извън в англоезичните страни извън САЩ се използва масово понятието „ковчег“, като и в България.

Автор: Капитанов

Здравейте, казвам се Иларион Капитанов и съм основател на траурна агенция Кипарис. Създадох този блог, за да помогна на хората да намерят достоверна информация за погребалните услуги, обреди и Български обичаи черпейки от своя професионален опит като собственик на погребално бюро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *