Траурната процесия на Борис III

Траурната процесия на Цар Борис III е една от на най-запомнящите се прояви на масова скръб в съвременната история на България. Причините са много и тук не е мястото да ги анализираме. Целта на тази кратка публикация е само да представи цитат от един полицейски доклад, публикуван в научната литература. В поста е вмъкната и една сравнително неизвестна рисунка на големия български художник Константин Щъркелов, посветена на смъртта на монарха.

Траурната процесия на цар Борис III. Рисунка „Царят-Обединител на смъртния одър“, автор К. Щъркелов. За рисунката е осведомена полицията, за което свидетелства донесението на инспектор К. Гигов до самия Никола Гешев, че К. Щъркелов рисува посмъртен портрет. Източник: Зора, год. XXV, бр. 7256, 4 септември 1943 г., с. 1.

Траурната процесия на Борис III в един полицейски доклад (1)

„Никола Гешев получава на 6.IX. следния рапорт за траурната процесия:

„Донасям Ви, Господин Началник, че ми бе възложено с група 5 разузнавачи… охрана по бул. „Цар Освободител“ от ул. „Раковски“ до ул. „Бенковски“ срещу Руската църква, по случай погребалното шествие на Н. В. Борис III.

Районът бе прегледан на 4 т.м., като на всички разузнавачи се определиха местата, коит трябва да земат на 5 т.м. Получих декларациите на лицата, които ще бъдат по време на шествието в постройките, включващи се в района ми. Включиха се следните постройки: ул. „Раковски“ N 96“, бул. „Цар Освободител“ N 8, 8а и 10. На 5 т.м. в 6 часа всички разузнавачи, прилично облечени, подстригани и обръснати, се явиха на определеното място. Започнах проверка на лицата, които се намират в апартаментите и се установи, че лицата намиращи се в апартаментите, са записани в предварително раздадените им декларации. Проверих също така магазините и ресторантите“.

Траурната процесия на Борис III в един полицейски доклад (2)

„Преди 6 часа народът беше застанал на плочниците, като постепенно плочниците се запълваха с народ, който смирено очакваше минаването на шествието. При появата на тленните останки на Н.В. Царя целият народ започна да ридае, като едва стихна, след като минаха и народните представители.

След това заедно с групата отидох пред полицейското комендантство, откъдето с автомобили отидохме на бул. „Христо Ботев“ до гарата и заехме новоопределените ни места на бул. „Христо Ботев“, ъгъла „Радовиш“ между народа. И тук народът посрещна със смирение тленните останки на Н. В. Царя и ги изпрати с ридания.

По време на траурното шествие не бяха отбелязани никакви инциденти с гражданите. Полицията се държа добре, а така също и поверените ми разузнавачи се държаха много добре с гражданството и няма отбелязан никакъв инцидент.

Приложение: декларациите.

Началник група: Иван Божилов.“

Източник: Недев, Н. Цар Борис III. Биография. С., 2004, с. 426-427

Автор: Капитанов

Здравейте, казвам се Иларион Капитанов и съм основател на траурна агенция Кипарис. Създадох този блог, за да помогна на хората да намерят достоверна информация за погребалните услуги, обреди и Български обичаи черпейки от своя професионален опит като собственик на погребално бюро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *