Гробницата На Хонорий При „Св. София“ И Съвременните Гробници Като Част От Погребалните Традиции В Страната

Гробница Света София

гробницата на Хонорий при света София

Емблематичната за древната история на столицата ни църква „Св. София“ е удобно място за извършване на опела на покойници с близки и роднини, живущи в широкия център на София. Опелото в храма им спестява тягостното пътуване до гробищния парк. Обстановката, попила в себе си изминалите столетия, предразполага за по-тържествено изпращане на покойника, бил той известен или по-обикновен човек. Траурна агенция „Кипарис“ е дългогодишен партньор на храма и се ползва с добро име в църковната енория.

Църквата „Св. София“ е известна с античните си гробници, разкриващи богатата погребална традиция на някогашните жители на София. Гробницата на Хонорий, намираща се в основите на знаковия храм в столицата ни, е сред най-бляскавите паметници, свързани с погребалните обреди. Разбира се, днес, в съвременна София погребалните обреди са значително по-скромни и практични. Те се изпълняват основно от бетонови конструкции, като в по-луксозните си варианти се облепват с гранит. Изключение, обаче, правят надземните гробници, които изискват по-големи средства. В гробищните паркови може да се срещнат различни такива примери. Те се правят по класическа технология и представляват умалени форми на жилища.

Докато в древния си вариант гробниците, които виждаме в основите на храма „Св, София“, са със зидария от червени единични тухли, то сред новите идеи се открояват гробниците на две нива. При тях в единично гробно място може да се извършват две погребения без да се изчака изтичането на санитарния период от 8 години след извършване на първото погребение. При изпълнението им гробното място се изкопава с 1 метър по-дълбоко от стандартния гроб. Изработва се гробницата, чиято дълбочина е един метър и върху нейния таван се оформя място за втори гроб за евентуално следващо погребение. Предимствата на гробницата са, че тя предпазва ковчега на покойника от директен допир със земната маса. Траурна агенция „Кипарис“ изпълнява всички видове гробници след одобрен от клиента технически проект, както и осигурява издаването на строителна линия от общината за строеж на гробницата.

Прочетете повече за погребалните услуги от агенция Кипарис.

Автор: Капитанов

Здравейте, казвам се Иларион Капитанов и съм основател на траурна агенция Кипарис. Създадох този блог, за да помогна на хората да намерят достоверна информация за погребалните услуги, обреди и Български обичаи черпейки от своя професионален опит като собственик на погребално бюро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *